Питання-відповіді Інтерв'ю Всі записи

1

Вінтоник Степан, користувач 1ua
Степан Вінтоник
Тема: Версії щодо назви села та її походження
 Існує кілька версій:
1)   Побутує думка, що на місці нинішнього кутка Кисиличчина долина поселився якийсь Ясьо, що малоймовірно, бо з самого початку село б називалось Ясенів, а не Єсенів.
2)    Інші кажуть, що назва походить від румунського 'ясе' ( пасовисько ), адже село , як і все Покуття, було віддане у 1388 році за борги в оренду молдавському воєводі на 50 років. Але й ця версія малоймовірна, тому що великі площі називались толоками.
3)   найбільш правдивою видається думка про те, що в цій місцевості росло багато ясенів і назва походить від слова 'ясени', які і тепер ростуть у всьому селі і ніхто їх спеціально не висаджує. Додаток Пільний появився пізніше, напевно тому, що існує кілька сіл із назвою Ясенів.
     Про давність села можна судити і по цвинтарях. Тепер їх у селі два - старий і новий. А з розповідей старих людей відомо, що у селі їх було щонайменше чотири.
    Село здавна поділялось на такі кутки: Загайпіль, Кисиличчина долина, Осередок, Під двором, Варшавська, Вишнева, Стави, Коло станції, які мали по кілька вулиць. Сьогодні в селі налічується 23 вулиці.  

26 вересня 2013


1


  Закрити  
  Закрити